Miljonairs mét een gewone baan?


Zoals we in onze introductiepost ‘Mr and Mrs Fire’ al schreven is ons gezamenlijke FO-avontuur begonnen met het boek Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma. Omdat het ons zo heeft geïnspireerd leek het ons leuk een korte review van dit boek te geven. 

Veel tips voor een beter (financieel) leven blijven vaak erg oppervlakkig. “Bespaar waar mogelijk!” “Zorg ervoor dat geld voor jou gaat werken!” Leuk allemaal, maar hóe dan? Dát is nu juist wat we willen weten. Het toffe aan het boek van Postma is dat het een ervaringsverslag is; hij is namelijk zelf FO geworden. Dit maakt dat de tips die hij geeft en de kennis die hij overdraagt betrouwbaar overkomen en allesbehalve oppervlakkig zijn. Postma vertelt wel hóe je ervoor kunt zorgen dat geld voor jou gaat werken. Want dat kan. Dat wil zeggen: zolang je ervoor zorgt dat jij de baas bent over het geld en niet andersom. Of om met de woorden van Francis Bacon te spreken: “Money is a bad master but a great servant.” 

Postma deelt in zijn boek zijn reis naar FO, vertelt over de levenswijze van andere financieel onafhankelijke mensen, geeft tips en dit alles zonder een al te belerende ondertoon. Vooral dat laatste was voor ons heel belangrijk en is ook zeker iets wat wij met Making fire nastreven. 

Naast al deze kennis kwamen wij tijdens het lezen ook grote en kleine eye openers tegen. Zoals het feit dat op school geen les wordt gegeven in financiële wijsheid: “Maar hoe we verstandig moeten omgaan met geld, dat wordt ons op school niet geleerd.” En ja, dit is echt andere kennis dan het schoolvak economie zoals dat nu op veel scholen wordt gegeven. 

Iets heel anders: Postma wijst in zijn boek ook op de noodzaak van het nadenken over en opschrijven van jouw droom. Dat lijkt simpel, maar één concrete droom noemen waar alles in samenkomt, kan nog knap lastig zijn. Hoe dan ook: “Wat je droom ook is, schrijf hem op. Dat helpt, want bij alles wat je op papier zet, gaat de wereld je ongemerkt helpen.” Staat genoteerd. 

Waar we tijdens en na het lezen van het boek ook veel over hebben gesproken is of je leven nog wel leuk is wanneer je FO probeert te worden en/of al bent? Moet je voor de rest van je leven dan maar allemaal dingen gaan laten, niet doen, zodat je je doel behaalt? En wat nou als er ineens iets onomkeerbaars gebeurt voordat je dat doel hebt behaald? Kijk je dan nog wel met een plezierig gevoel naar die periode richting FO? Postma schrijft, en dat is volgens ons waarschijnlijk inderdaad de mindset die je moet hebben wil je FO worden: “Ik zie mijn levensstijl niet als een opoffering. Ik permitteer mezelf uitspattingen en bespaar niet op zaken die ik echt belangrijk vind.(…) Wat ook helpt is dat ik niet teveel naar anderen kijk.” 

Oké, nog eentje dan. Postma schrijft dat het grootste struikelblok op weg naar onze droom ons eigen brein is. Dat komt door het principe van de hedonistische adaptatie: “ons brein heeft een enorme hekel aan vermeende achteruitgang en ervaart dat als een bijzonder pijnlijk verlies. Andersom went het juist heel snel aan het ‘extra comfort’ van een nieuwe aankoop.” De strijd tegen onze eigen grijze massa is kortom geopend.  

En zo hebben we nog veel meer interessante informatie, tips en oneliners in het boek gemarkeerd. Een aantal ervan zullen we in komende blogposts verwerken en de rest laten we aan jou om te ontdekken. Het gaat er tenslotte om dat je er vooral zelf achter komt wat voor jóu interessant en van belang is. 

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma (Haystack, 2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recente artikelen