(Genoeg) geld maakt gelukkig


Voordat je denkt dat we twee op geldbeluste Wolfs of Wall Street zijn: natuurlijk is ons geluk niet (alleen) afhankelijk van een zak klinkende muntjes of een koffer vol biljetten. De titel van dit bericht is dan ook niet ‘Alleen geld maakt gelukkig’. Wij denken echter wel degelijk dat geld óók gelukkig maakt. Dat wil zeggen: als je er genoeg van hebt. We zijn ons ervan bewust dat de term ‘genoeg’ een beetje nietszeggend is. Want wanneer is het genoeg? Voor sommigen zal dat het nooit zijn. Voor ons is dat het (gelukkig) wel. Met ‘genoeg’ bedoelen wij dan ook het bedrag dat wij nodig hebben om FO te zijn. In onze blogpost ‘Ons doel’ (ct) lichten wij ons benodigde bedrag toe. 

En waarom maakt genoeg geld dan wel gelukkig? Ook dit antwoord zal per persoon verschillen. Laten we het voor het gemak dan ook maar even bij ons antwoord houden: geld maakt ons niet gelukkig(er) vanwege de hoeveelheid (dure) spullen die we ervan kunnen kopen. “Maar als het niet om nog meer spullen gaat, wat kopen we dan uiteindelijk wel van ons vermogen?” aldus Postma in zijn boek Miljonair met een gewone baan. Geld maakt ons gelukkig, omdat het ons in staat stelt om FO te worden. Met andere woorden: wij gebruiken geld dus niet voor het aanschaffen van materiële zaken, maar kopen er in plaats daarvan vrijheid en tijd van. Vrijheid om op elk gewenst moment te kunnen stoppen met wat we op dat moment doen en tijd om onze dromen werkelijkheid te maken. 

Wat het dromen betreft zijn wij ook wel Mr en Mrs On Fire. Nu weten ook wij dat het realiteitsgehalte van dromen over het algemeen niet heel hoog is. Daarom proberen we onze dromen voor de toekomst zo concreet mogelijk te maken (en op te schrijven!), waardoor ze steeds meer het karakter van een plan krijgen. En naar een plan kun je toewerken. Maar wat zijn onze persoonlijke droomplannen nu eigenlijk? Oftewel: waarom willen wij FO worden?

Mr Fire: on its way.

Mrs Fire: Op weg naar onze al eerder beschreven vakantie las ik in het boek Jongleren met vermicelli van Sigrid van Iersel (wellicht komt hier in de nabije toekomst nog een blogpost over, maar zoek het in de tussentijd vooral op!). Zij schrijft (onder andere) over een betekenisvol leven en er was één zin in het bijzonder die veel indruk op me maakte: ‘Je hebt niet langer het gevoel dat je ‘maar wat doet’, maar zet je verbeeldingskracht aan het werk en neemt je verhaal in eigen hand.’ Hoewel ik op dat moment nog niet heel samenhangend en zonder haperingen kon vertellen hoe mijn toekomstverhaal er dan precies uit moest komen te zien, wist ik wel dat ik absoluut niet (meer) het gevoel wil hebben dat ik ‘maar wat doe’.

Dat toekomstverhaal kreeg tijdens de vakantie echter steeds meer vorm. Dit dankzij het lezen van Miljonair met een gewone baan, en de gesprekken met Mr Fire over dit boek en over ons plan wat betreft FO. Én door het passeren van een Salon de Thé in het stadje Cabourg (doe met deze informatie wat je wilt). Ineens voelde ik: dit kan ik ook. Maar écht! Ik dagdroomde al langer over het starten van een plek waarin ik boeken en koffie (en thee) zou combineren. Dat de weg ernaartoe in mijn hoofd niet direct werd bestormd door de welbekende beren (zoals bijvoorbeeld het feit dat ik de horeca alleen maar als klant heb ervaren, nooit als werknemer), was voor mij compleet nieuw.

Een klein uitstapje: ik werk inmiddels negen jaar als docente Nederlands en de afgelopen zes jaar is er geen jaar voorbijgegaan waarin ik niet dacht: en nu stop ik echt. Maar omdat het toch fijn is wanneer het welbekende brood op de plank ligt, lesgeven mij goed afgaat en daarmee de snelste bron van inkomsten voor mij is, ben ik het blijven doen. Alleen nog maar lesgeven omdat ik daar echt helemaal zelf voor kies en niet omdat het toch ook een soort van moet, lijkt me onuitlegbaar fijn. Daarnaast was, hoe clichématig misschien ook, de komst van onze Ms Fire voor mij de gebeurtenis die me deed realiseren dat het leven echt te kort is om veel tijd en moeite te stoppen in dingen die vooral energie kosten en weinig energie opleveren. Hoe fijn zou het zijn als dat straks dus niet meer hoeft, omdat we FO zijn? Het antwoord laat zich raden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recente artikelen